I andres vold. Anmeldelse af Håkan Nesser: Intrigo

Mennesker fanget i forbrydelsens edderkoppespind, prisgivet eget eller andres begær. Det er Håkan Nesser i en nøddeskal, også i Intrigo. Her er samlet en novelle og fire kortromaner, den ene nyskrevet. Alle fortællingerne foregår i det fiktive univers Maardam, der er velkendt fra Nessers kriminalromaner, bl.a. serien om efterforskeren Van Veteren.

Bedst i Intrigo er efter min mening kortromanerne Rein og Kære Agnes, som suverænt udforsker hævnens væsen. Rein er en nyligt afdød eller i hvert fald forsvundet forfatter, hvis sidste værk efter forfatterens instruktioner kun må udkomme i oversættelse. Hans oversætter, David, der er romanens jegfortæller, påtager sig opgaven og tager til en græsk ø for at få ro til at oversætte. Et væsentligere motiv er nok, at her forsvandt Davids kone for nogle år siden med sin elsker. David deler sin tid mellem oversættelsen og sin søgen efter den forsvundne kone. Undervejs opdager han lighedstræk mellem plottet i Reins historie, som tydeligvis er autofiktiv, og hans egen. Begge er trekantsdramaer om utro hustruer og svigtede ægtemænd. Rein afslører også, tror David, hemmeligheden bag forfatterens forsvinden og formodede død. Romanen er nemlig fuld af signaler, der peger på, at det er den utro hustru, der har skaffet ham af vejen sammen med sin elsker. David tager affære og melder Reins hustru og forlægger, elskeren, til politiet, og de anklages for mord. Men ingenting er, som det tager sig ud. Romanen leger raffineret med forholdet mellem fiktion og virkelighed og afslører manipulation og bedrag som hævnens redskaber. Davids rolle fører tanken hen på Karen Blixens skæbnebegreb med mennesket som marionet i dukkeførerens magt. Nesser giver med en subtil suspense sin helt egen version.

Manipulation og magt

Også Kære Agnes er fremragende. To gamle skoleveninder genoptager kontakten pr. brev, og snart udvikler brevvekslingen sig til en kynisk aftale om mord. Agnes er blevet alene efter ægtemandens død, og Henny afslører, at hendes mand er hende utro, og hun ønsker hævn. Agnes overtales til at myrde ham mod et større pengebeløb, som hun har hårdt brug for, hvis hendes vante levefod skal fortsætte. Mordet aftales ned til mindste detalje, men også her sker der en dramatisk, overraskende vending mod slutningen. Afgørende for udfaldet af deres planer er det gamle forhold mellem de to kvinder, som kommer op til overfladen i Agnes´ flashbacks ind imellem brevvekslingen. De var tætte hjerteveninder, men også konkurrenter, og Agnes husker tilbage på svigt og jalousi. Endnu engang spiller skæbnen en af sine marionetdukker et puds – eller rettere det menneskelige begær efter kontrol og hævn griber afgørende ind og flytter rundt på magtforholdene.

De øvrige fortællinger er også en fornøjelse at læse. Nesser skriver som vanligt en stilren, flydende og lavmælt prosa, som lader læserens forestillingsevne træde i aktivitet. Man forstår, hvorfor hans forfatterskab appellerer til filmskabere, og filmatiseringer af Intrigo er netop i gang med Daniel Alfredson som instruktør og flere internationale skuespillere. Dele af den planlagte filmtrilogi skulle nå biograferne i det kommende år. Jeg venter spændt.

Håkan Nesser: Intrigo. På dansk ved Jan Mølgaard, Modtryk, 2019.

Fortællingerne blev udgivet samlet på svensk i 2017, Albert Bonniers Förlag.

 

Leave a Comment